ហេតុអ្វីអ្នកមិនគួរបរិភោគប្រៃពេក?

អំបិលត្រូវបានគេស្គាល់ជាទូទៅថាជាគ្រឿងផ្សំយ៉ាងសំខាន់នៅក្នុងការចំអិនអាហារ។ ប៉ុន្តែផលអាក្រក់បណ្តាលមកពីការបរិភោគអំបិលច្រើនពេកប្រហែលជាមិនត្រូវបានគេដឹងទូទៅនោះទេ។ ខាងក្រោមនេះ ខ្ញុំសូមលើកយកនូវគុណវិបត្តិមួយចំនួនដែលអាចបណ្តាលមកពីការបរិភោគអំបិលរឺជាតិប្រៃច្រើនពេក។
  1. សម្ពាធឈាមកើនឡើង
  2. ជាតិសូដ្យូមនៅក្នុងអំបិល អាចធ្វើឲ្យសរសៃឈាមរក្សាជាតិទឹក​តាមរយៈចលនការ​ អូស្មូស។ កាលណា សូដ្យូមមានវត្តមានកាន់តែច្រើនក្នុងសរសៃឈាម វានឹងធ្វើឲ្យសរសៃឈាមស្រូបទឹកទុកកាន់តែច្រើន ដែលធ្វើឲ្យសម្ពាធឈាមកើនឡើង(លើសឈាម)។
  3. ជំងឺមហារីក
  4. ការស្រាវជ្រាវបានបង្ហាញថាអំបិល រឺអាហារមានជាតិប្រៃផ្សេងទៀតអាចជាមូលហេតុមួយនេះជំងឺមហារីកក្រពះ។
  5. សរសៃអារទែតូចៗ
  6. ជាតិសូដ្យូមក្នុងឈាមធ្វើឲ្យសម្ពាធឈាមកើនឡើង។ ការកើនឡើងនៃសម្ពាធឈាមនេះបង្កើនបន្ទុកក្នុងសរសៃអារទែតូចៗ ដែលធ្វើឲ្យសរសៃអារទែតូចៗទាំងនេះបង្កើននូវសាច់ដំុរលោងតូចៗនៅជុំវិញនោះ។ ការនេះធ្វើអោយសរសៃអារទែតូចៗទាំងនេះរួមកាន់តែតូច ដែលធ្វើឲ្យឈាមពិបាកឆ្លងកាត់ ឬអាចបណ្តាលឲ្យបែកសរសៃអារទែតូចៗនេះតែម្តង កាលណាយើងបរិភោគអំបិលច្រើនរយៈពេលយូរ។​ មូលហេតុខាងដើម នឹងធ្វើឲ្យមានបញ្ហាដល់សរីរាង្គសំខាន់ៗមួយចំនួនដែលត្រូវការចំនីអាហារ និងអុកស៊ីសែន ដែលដឹកនាំដោយឈាមតាមសរសៃអារទែតូចៗទាំងនោះ។សរីរាង្គសំខាន់ៗទាំងនោះមាន៖
    • បេះដូង
    • កាលណាឈាមទៅចិញ្ចឹមបេះដូងថយចុះ មានន័យថាអុកស៊ីសែន និងអាហារដែលទៅចិញ្ចឹមសាច់ដុំបេះដូងក៏ថយចុះដែរ។​ ការដែលទទួលអុកស៊ីសែន និងអាហារមិនគ្រប់គ្រាន់នេះ នឹងធ្វើឲ្យបេះដូងពិបាកធ្វើការ (កន្ត្រាក់)។​ កាលណាយើងបរិភោគអំបិលច្រើនរយៈពេលយូរ អាចធ្វើឲ្យឈាមមិនអាចឆ្លងកាត់អារទែតូចៗនេះ ឬបែកសរសៃអារទែតូចៗនេះតែម្តង ដែលធ្វើឲ្យគ្មានអុកស៊ីសែន និងអាហារទៅចិញ្ចឹមបេះដូងហើយធ្វើឲ្យគាំងបេះដូង។
    • ខួរក្បាល
    • មិនត្រឹមតែសរសៃអារទែតូចៗដែលទៅចិញ្ចឹមបេះដូងប៉ុណ្ណោះទេដែលរងការប៉ះពាល់ សូម្បីតែសរសៃអារទែតូចៗដែលទៅចិញ្ចឹមខួរក្បាលក៏រងផលប៉ះពាលផងដែរ។ ការបរិភោគអំបិលច្រើនរយៈពេលយូរ អាចធ្វើឲ្យឈាមមិនអាចឆ្លងកាត់អារទែតូចៗនេះ ឬបែកសរសៃអារទែតូចៗនេះតែម្តង ដែលបណ្តាលឲ្យកើតជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល។ 

      ខាងក្រោមនេះគឺជាវីដេអូខ្លីដែលពន្បល់អំពីចលនាការនៃជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល (Stroke)

Post a Comment