អត្ថប្រយោជន៍របស់ត្របែកចំពោះសុខភាព

ត្របែកដែលមានឈ្មោះជាភាសាឡាតាំងថា Guajava ជារុក្ខជាតិដែលពេញនិយមដាំនៅក្នុងប្រទេសត្រូពិចជាច្រើន។ ក្រៅពីផ្លែដែលត្រូវបានគេពេញនិយមបរិភោគ ត្របែកក៏មានផលប្រយោជន៍ក្នុងវិស័យវេជ្ជសាស្រ្តខ្លាំងណាស់ដែរ។ នៅក្នុងត្របែកមានផ្ទុកសារធាតុមានប្រយោជន៍ជាច្រើនដូចជា tannins, phenols, triterpenes, flavonoids, essential oils, saponins, carotenoids, lectins, វិតាមីនដេលក្នុងនោះមានបរិមាណវីតាមីនC យ៉ាងច្រើនគួរឲ្យភ្ញាក់ផ្អើល (ក្នុងផ្លែត្របែក ១០០ក្រាម មានវីតាមីន C ​៨០មីលីក្រាម)។

 តើអត្ថប្រយោជន៍នោះមានអ្វីខ្លះ?


  • បំបាត់រាក៖
  • ស្លឹកត្របែកមានប្រសិទ្ធភាពបំបាត់រាកដោយគេអាចយកវាទៅឆុងផឹកដើម្បីបំបាត់រាកយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាព។ ប្រសិទ្ធភាពក្នុងការបំបាត់រាករបស់ទឹកស្លឹកត្របែកនេះត្រូវបានបញ្ជាក់ក្នុងការសិក្សាមួយដោយអ្នកវិទ្យាសាស្រ្តនៅសកលវិទ្យាល័យ KwaZulu-Natal នៃប្រទេសអាហ្វ្រិកខាងត្បូង។ទឹកផ្លែត្របែកក៏ត្រូវបានគេឲ្យក្មេងផឹកបំបាត់រាកផងដែរ។

     
  • ប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម៖
  • ក្នុងត្របែកមានផ្ទុកសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដែលសារធាតុប្រឆាំងនឹងពពូករ៉ាឌីកាល់សេរី។ គួរបញ្ជាក់ផងដែរថា ពពួករ៉ាឌីកាល់សេរីគឺជាពពួករ៉ាឌីកាល់គីមីដែលអាចធ្វើឲ្យកោសិការខូចខាតដែលអាចធ្វើឲ្យស្បែកឆាប់ចាស់ជាដើម។

     
  • បំបាត់ការឈឺចាប់និងប្រឆាំងការរលាក៖
  • ការសិក្សាមួយទៅលើទឹកដែលចំរាញ់ពីស្លឹកត្របែកបានបញ្ជាក់ថាវាមានប្រសិទ្ធិភាពបំបាត់ការឈឺចាប់ ព្រមទាំងបំបាត់ការរលាក(antiinflammatory) ដែលធ្វើឲ្យមានការណែនាំដល់ប្រជាជននៅតំបន់ជនបទនៅអាហ្វ្រិកឲ្យមានការប្រើប្រាស់ស្លឹកត្របែកក្នុងការបំបាត់ការឈឺចាប់ និងការរលាកសន្លាកជាដើម។
     
  • អត្ថប្រយោជន៍ផ្សេងទៀត៖
  • លើសពីអត្ថប្រយោជន៍ទាំងបីខាងលើ ត្របែកក៏ត្រូវបានបញ្ជាក់ផងដែរថាមានគុណប្រយោជន៍សំរាប់បន្ថយសម្ពាធឈាម បំបាត់ក្អកនិងប្រឆាំងការរលាកក្រពះផងដែរ។


ដោយ៖ ស៊ីណែត

Post a Comment